ABŞB Sokak Havyanları Bakımevinde Bir Gün.

Adana Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ni ziyaret ettik. Barınağın tamamlanmasında büyük emeği olan, Bakımevi müdürü Veteriner Hekim Ramazan Özdemir le barınağı gezerek yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler edindik. Karaisalı / Söğütlü yol ayrımından Söğütlü yönünde 5 km sonra ulaştığımız Bakımevinin temizliği ve misafir edilen, sürekli bakımda kalan hayvanların sağlıklı görülmesi hayvansever ekibimizi de mutlu etti. Sorularımıza içtenlikle ve samimiyetle cevap veren Bakımevi Müdürü ramazan Özdemir e teşekkür ediyoruz.

-İŞLETME NE ZAMAN BAŞLADI NE ZAMAN FAALİYETE GEÇTİ.

“Barınağımızın inşaatı 2016 yılında başladı. 2020 Yılı mayıs ayında tamamladık, Haziran 2020 tarihinde taşınma işlemleri tamamlandı. Eski barınak tamamen kapandı.

Adana Merkez de Çukurova Belediyesinin bir barınağı, Ceyhan ve Kozan Belediyesinin rehabilitasyon merkezleri aktif olup, Sarıçam Pozantı, Karataş, Tufanbeyli de barınak ve Rehabilitasyon merkezlerinin yapımıyla alakalı istişarelerde ve görüş alışverişlerinde bulunuyorlar. Bizde teknik ve fiziki anlamda destek vermeye çalışıyoruz.

 Barınağımız 117 Dönüm üzerinde olup, aktif olarak 70 dönümünü kullanıyoruz. 300 civarı bölmede, 2500 kadar hayvanımız bulunuyor. Barınağımızda; tedavi edilmek üzere getirilen yaralı hayvanlar, Kısırlaştırılmak için getirilenler, Sakat olup doğaya bırakılamayacak hayvanlar ve beslenmesi yasak olan Pitbull, Dogo Arjantin gibi hayvanları barındırıyoruz.”

-BAKIMEVİNDE NELER YAPILABİLİYOR?

“Sokak hayvanlarımıza yönelik tıbbi müdahaleler için görüntüleme, röntgen, laboratuvar tetkik cihazları ile modern bir hayvan hastanesinde bulunması gereken cihazların hemen hemen tümüne sahibiz. Kırık, kısırlaştırma başta olmak üzere tüm ameliyatlar merkezimizde gerçekleştirilmektedir.”

-SAHA EKİBİ VE TOPLAMA NASIL YAPILIYOR?

“Sahada 5 mobil aracımızla hizmet veriyoruz. Araçlarımız toplama ve yaralı transferleri için kullanılıyor.

İl Merkezinde tespit edilen, 153 e ihbar ile gelen yaralı, hasta veya terk edilmiş hayvanları barınağımıza getirip kayıt altına alıyoruz. Tedavisi yapılan yaralı hayvanlar ve yasal süresi beklenip kısırlaştırılanlar iyileşene kadar bakılıyor. Kuduz, iç parazit, dış parazit gibi aşıları yapılarak tekrar alındıkları adrese bırakılıyorlar.”

-SOKAK HAYVANLARI NASIL DAĞITILIYOR? BELİRLİ BÖLGELERDE NEDEN YIĞILMALAR VAR?

“5199 Sayılı hayvanları koruma kanununa uygun olarak, yerel yönetimlere verilen sorumluluk şöyledir. Sokaklardaki başıboş hayvanları toplayıp, aşılanıp, kısırlaştırılıp sağlıklı olanları tekrar alındıkları adrese bırakılması yönünde kesin hüküm vardır. Gelen hayvanların ilk işlemi kulak numarası takılır. Numara hangi adresten geldiğini belirler. Hayvan sahiplendirilmedi ise veya sokağa bırakılmasında sakınca yok ise alındığı adrese bırakılır.

Pandemi sürecinde, lokanta, esnaf , işyeri ve fabrikalar kapandığı için sokak hayvvanları beslenemiyor. Bu durumda beslenebildiği alanlara yönleniyorlar. Vatandaşlarımız sokak hayvanlarının aynı noktalar yığılmalarını farklı algılıyor. Sokak hayvanları hareketli varlıklardır.  Yığılmalar belirli alanlara rastgele bırakılmadan değil, beslenme ihtiyacından dolayı bulunduğu bölgeyi terketmesinden kaynaklıdır. Bazen bir köpeğin kilometrelerce ötedeki farklı bir yerleşim alanına gittiğini tespit ediyoruz. Bu tür yer değişimleri bizim ve kurumumuzun yaptığı bir uygulama değildir.

Hayvanlar genelde karnının doyduğu, insan hareketliliğinin yoğun olduğu, ana caddeler, geniş park gibi alanları tercih ediyorlar.

Göl kenarı piknik alanları, Üniversite bölgesi, Organize sanayi ve diğer sanayi alanları en yoğun oldukları bölgelerdir.”

-KURUM VE İŞLETME İLE İLGİLİ YENİ PROJELER BELERDİR.

“Başkanımız Zeydan Karalar ın talimatı ile ilçelerde de kısırlaştırma ve tedavi istasyonları kurup ilçe belediyesi ile koordinasyonuyla yerinde çözüm üretmek istiyoruz.

Çünkü hayvanı bir ilçeden başka bir merkeze taşırken aynı zamanda hastalığını da taşıyorsunuz. Pozantı dan getirdiğin hasta bir hayvanı Pozantı’da tedavi edemediğin için Adana merkeze getirdin hastalığını da getirdin demektir. Ya da sağlıklı bir hayvanı getirdin buradaki hastalığı Tufanbeyli’ ye taşımanız mümkündür.

Yerinde Çözüm çalışması ile hayvan hareketliliğini kısıtlayarak, hastalıklı hayvanların bulaş veya kontaminasyonu engellemek istiyoruz. Böylece kısırlaştırma ve tedaviyi yerinde yapılacaktır. Dünya sağlık örgütü verilerine göre bir çift köpekten 5 yılda 67 bin köpek oluşuyor. Yerinde kısırlaştırma ile bir çift köpekte kalır ve logaritmik olarak artışı, artıştan kaynaklı hayvanların yaşam alanları daralır ve insanlarla, beslenmeyle alakalı sıkıntıları artar.”

*

Sarıçam Haber

Uğur AKPOLAT

Emre ÖVER

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.