“Belediyelere Yardım Ödeneği”ne Cumhurbaşkanı Karar Verecek.

Haber medyaya düştüğünde belediyelerin (CHP li Belediyelerin diyelim) yoğun talebi akıllara geldi. Pandemi sürecinde birçok belediye nin ödenekleri serbest bırakılmadığı, yardımlara bloke konduğu için maddi anlamda zorlandıkları, meclislerinden borçlanma yetkilerinin AK Parti ve MHP üyelerince reddedildiğini gerekçe göstererek devlet desteği istediğini biliyoruz.

Belediye başkanları, bölge Milletvekilleri geçmiş dönemlerden kalan ve uçuk rakamlara ihale edilen projelerin devlet desteği ile bitirilmesini talep etmişlerdi. AK Partili belediyelerde yol, köprü, tünel, metro, su ve kanalizasyon hizmetlerini devralan kamu kurumlarına atıf yapılarak benzer desteğin CHP li belediyeler ve halk için yapılmasını talep etmişlerdi.

Haberin detayı, Belediyelere bu desteğin çokta kolay verilmeyeceğini gösterdi. “Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine” eklenen ‘belediyelere yardım ödeneği‘ sıkı şartlara ve son karar Cumhurbaşkanına bağlandı. Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi” Hakkında Yasa belediyelerin ihtiyacı olan yatırım nitelikli projelerin gerçekleştirilmesi için “belediyelere yardım ödeneğini” belediyelerin talebi üzerine kullandırmaya Cumhurbaşkanı’nın yetkili olduğu belirtiliyor.

Bu konuda “Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı” da belediyelerin yardım talepli başvurularında istenecek bilgi ve belgeleri belirledi. Genelge’ye göre, talep yazılarında ‘projenin adı, amacı, gerekçesi (neden ihtiyaç duyulduğu), projeye ilişkin ayrıntılı maliyet hesabı, büyüklüğü, uygulama yeri ve süresi, proje çıktıları, hedef aldığı kitle ve/veya bölge, proje sahibi kuruluş ve yasal statüsü, yürütücü kuruluş’ bilgilerine yer verilecek. Ayrıca, belediyenin güncel gelir, gider ve finansman bilgileri, projenin belediyenin kendi kaynaklarıyla karşılanamama gerekçeleri belirtilecek.

Belediyeye ödenek verilip verilmeyeceği konusunda ise son sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek. Genelgede, “Belediyeler tarafından başkanlığımıza gönderilecek talepler Cumhurbaşkanlığı makamının takdir ve onaylarına arz edilecektir” denildi.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın