“Tarihe, Türklüğe, İş Bankası’na İstismara hazır olun”

CHP İsmail Korkmaz: Gözümüzün nuru, Türk Tarih Kurumu’nun  başkanlığına Ensar Vakfı yöneticilerinden, milli mücade düşmanı olduğunu net bildiğimiz, ismini zikretmekten dahi imtina edeceğim bir şahıs atandı.

Oysaki Atatürk’ün mirası ve emaneti bu eşsiz kurumun nice donanımlı başkanları olmuştu…

Mehmet Tevfik Bıyıklıoğlu, adı daha sonra Türk Tarih Kurumu olarak değiştirilen Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti’nin ilk başkanı, Batı Cephesi Kumandanlarından, Lozan’da askeri danışman, harp tarihi uzmanı, çeviri ve eserleri saymakla bitmez..

Prof.Dr. Yusuf Akçura, Türkolog, Türk Derneği ve Türk Ocağı’nın kurucularından, 1904’te Türk Gazetesinde çıkan “Üç Tarz-ı Siyaset” başlıklı dizi makalesi imparatorluğun kaderinde önemlidir. Bu makalede imparatorluğun önündeki seçeneklerin “Osmanlıcılık”, “Panislamizm” ve “Türk Milliyetçiliği” olduğunu, üçüncü yolun tercih edilmesi gerektiğini savunur, çeviri, makale ve eserleri bu yazıya sığmaz..

Hasan Cemil Çambel, Harp Akademisi ve Prusya Harp Akademisi mezunu, Selânik’te Rumeli Genel Müfettişliği ve Jandarma Islahat Müfettişliği, Balkan Savaşında Genel Karargâh harekât şubesi müdürlüğü, Berlin Büyükelçiliği Askeri Ataşesi,1915’de Irak cephesi Felâhiye Savaşı, Haliç Vapurları İşletmesi Müdürlüğü, Bolu Milletvekilliği, Türk Tarih Kurumu’nun kurucu üyelerinden olup 1935’de Yusuf Akçura’nın ölümü üzerine Atatürk tarafından Kurum Başkanlığına getirilmiştir.

Ord. Prof. Şemseddin GÜNALTAY, Osmanlı Ertuğrul mebusu Şemseddin Bey. Hocaların hocası, en büyük Türklerden, “Türkler olmasaydı İslam Medeniyeti son bulurdu” tezi ile Türk Tarih Kongreleri’ne yön verdi. İslam, Türklük, İlim-Fen, Pers-Asur-Sümer ve diğer medeniyetler üzerine onlarca eserleri bulunmaktadır.

Ord. Prof. Dr. Şevket Aziz KANSU, Antropolog, Ankara Üniversitesinin ilk rektörü, Türkiye Tıp Akademisi, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Paris ve Roma Antropoloji Cemiyetleri ile Alman Arkeoloji Enstitüsü Aslî ve Floransa Antropoloji Cemiyeti Muhabir üyesidir. Türk Tarih Kurumu Başkanlığında (1962-1973) bulunmuştur. Kanseroloji ve Ekoloji Derneği Onursal üyesidir. Sadece Türkleri değil diğer dünya medeniyetlerini incelemiş onlarca eserleri vardır.

Ord.Prof.Dr. Enver Ziya Karal, Yetim bir çocuktu, yetimhanede büyüdü, sonra.. İstanbul Harp Akademisi, Ankara Harp Akademisi, Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde Türk İnkılap Tarihi; Amerika Birleşik Devletleri’nin çeşitli üniversitelerinde ve İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde konuk profesör olarak Yakınçağ Osmanlı Tarihi dersleri vermiştir. 1953 yılında devlet tarafından Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evi müze haline getirmekle görevlendirilmiştir. Çeşitli devlet görevleri ile yurtiçi ve yurtdışı devlet temsilciliklerinin yanı sıra 1960-1961 yıllarında Kurucu Meclis üyeliği, 1961 Anayasasını hazırlayan komisyonun başkanlığı ve Türk Eğitim Derneği Başkanlığı yapmıştır. UNESCO Milli Komisyonu, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu üyeliklerinde bulunan Karal, 1972 yılından 1982 yılındaki vefatına kadar Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’nı yürütmüştür.

Ord.Prof.Dr.Sedat Alp, ilk Türk Hititolog, Almanya’da Leipzig ve Berlin Üniversitelerinde Eski Çağ Tarihi, Hititoloji, Eski Anadolu Dilleri ve Kültürleri, Sumeroloji ve Akadistik ve Arkeoloji öğrenimi yaptı. 1940 yılında doktora imtihanını vererek yurda döndü. 1941 yılında Ankara’da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji asistanlığına, aynı yılda Doçentlik imtihanını vererek Hititoloji Doçentliğine tayin edildi. 1941-1944 yıllarında üç buçuk yıl süre ile askerlik hizmeti yaptıktan sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Hititoloji Doçenti olarak yeniden göreve başladı. 1949 yılında Hititoloji Profesörlüğüne, 1959 yılında Hititoloji Ord. Profesörlüğüne seçildi. 1956-58 yıllarında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin Dekanlığını yaptı. İngiltere, İtalya, Almanya, İsviçre, Amerika ve Japonya’da konferanslar verdi. 1957 yılında İtalyan Cumhurbaşkanının nişanı ile 1972 yılında Federal Almanya Cumhurbaşkanının en yüksek liyakat nişanı ile onurlandırıldı.
CHP İsmail Korkmaz: Prof.Dr.Yaşar Yücel, Prof.Dr.Neşet Çağatay, Prof.Dr.İbrahim Agah Çubukçu ve tabiki Prof.Yusuf Halaçoğlu..

Halaçoğlu, bana göre Cumuriyet’in son Tarih Kurumu Başkanıdır. Ondan sonra gelenler, kurumu geriye götürenler, ne Türk’lük ne tarih koyanlardır.

Türk Tarih Kurumu’nun kendi tarihi, okullarda okutulmalı, Ak Parti öncesi ve Ak Parti sonrası itibarının sistematik şekilde nasıl yerle bir edildiği incelenmelidir.

Şimdi ise bu önemli kuruma, adı tecavüzlerle ve Çocuk istismarları ile anılan bir vakfın yönetim kadrosunda bulunan birini atayarak Türklüğe,  Tarihe ve göreceksiniz İş Bankasına tecavüz edilecektir.

Avukat İsmail Korkmaz – CHP Sarıçam Belediye Meclis Üyesi

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın